Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Forumiştii din România despre posibila…

Forumiştii din România despre posibila unire cu R.Moldova

Resetarea relaţiilor Bucureştiului cu Chişinăul, propusă de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, a inspirat propuneri concrete – dar şi avertismente ale cititorilor în legătură cu relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, scrie „Adevărul”.„Răzvan” atrage atenţia că rolul asumat de Bucureşti, de avocat al aderării R.Moldova la UE , nu este văzut cu ochi buni de o parte a populaţiei de peste Prut: „Nu trebuie să uităm că o parte dintre ruşi şi alte minorităţi precum şi o parte dintre moldoveni îi urăsc pe români”.

„Terzi Petre” explică aceste sentimente anti-româneşti: „Acesti oameni erau convişi că românii sunt oprimatori, că în timpul celui de al Doilea Război Mondial, România a fost un stat fascist, de care numai Rusia a fost capabilă să-i scape. Incercând să le amintesc de soarta basarabenilor trimişi în Siberia, pritre care şi bunicul meu, deportat în 1940, mi-au raspuns că numai fasciştii au fost deportaţi. Într-un cuvânt nu am putut, să le explic, că lucrurile nu sunt atât de abrupte, ci sunt mult mai nuanţate. A fost imposibil. Îmi imaginez ce a ieşit din altoirea unor astfel de basarabeni cu naţionalismul rusesc a la Putin, prin intermediul lui Voronin, care le-a oferit limba moldovenească, gaze ieftine ruseşti, şi siguranţa alimentară a unui „câine din lanţ”.

El recomandă : „Pentru trezirea basarabenilor, un ajutor important vor fi cei ce au lucrat în Occident şi chiar în România, dar aceştia sunt relativ puţini dar atenţionează că „propaganda bolşevică, va contraataca brutal. Nu se va abţine de la nicio cale. De la sofisme maliţioase, la atentate, aşa cum s-a intâmplat recent”.

„Florin” susţine că „România ar trebui să-i lase pe moldoveni să se trezească singuri. Moldovenii nici nu vor fi de partea Romaniei daca vor intra în UE. Tot separaţi vom fi. Trebuie să facem curăţenie la noi acasă în România şi apoi vor veni singuri. Modelul german. Mai intâi trebuie dezvoltat şi întărit Statul Românesc ( actual) din punct de vedere economic, social şi militar şi apoi făcută unirea cu România de Est (Republica Moldova)”

O poziţie asemănătoare faţă de implicarea României în procesul de europenizare a Moldovei are şi vizitatorul „Basarab Neagoe”. „Aş vrea ca noi să devenim în primul rând români la noi acasă. Să ne iubim limba, tradiţiile istoria, neamul.Cu un”europenism”englezesc în muzică, în limbaj cu anihilarea cuvintelor Patriotism, Românism, pe plan naţional şi cu un naţionalism de paradă peste hotare, nu facem nimic”, avertizează el.

„La Eurovision, România s-a prezentat cu câte ceva în engleză , chiar şi la concursul pentru copii. Probabil că au uitat româneşte.Chişinaul s-a prezentat cu ceva popular românesc, puţin stilizat, şi ne-a luat-o mult înainte. Mergând tot aşa, cred că ei ne vor invăţa peste 20 de ani romaneşte pe noi”, explică el.

www.adevarul.ro